Babka pomarańczowa na żołtkach

Babka pomarańczowa na żołtkach

Jeśli zalegają Ci np. po bezach żółtka to możesz je wykorzystać do tej babki. Muszę przyznać, że znudziły mi się kremy brulee, patisseri i inne cuda! Szukałam prostego przepisu, dzięki któremu wykorzystam zalegające żółtka.  Do babki dodałam skórkę z  pomarańczy i w obecny czas wpisuje się idealnie! 😉 Babka jest tak pyszna, że wystarczy jej lukier lub biała czekolada. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
1 łyżka
cukier waniliowy
1/2 szklanki
cukier
7 szt.
żółtka
125 ml
mleko 3,2%
80 ml
olej
1 szklanka
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
1 szt.
pomarańcza
SKŁADNIKI NA KREM
100 g
masło 82 % w temp. pokojowej
200 g
serek śmietankowy np. Łaciaty
1-2 łyżek
cukier puder
1 łyżka
sok z pomarańczy
1 łyżeczka
sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 25 cm
Czas pieczenia: 40-50 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Żółtka ubij z cukrami na biały krem. Wlej olej i mleko  – zmiksuj. 
  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszaj szpatułką. Dodaj otartą skórkę z pomarańczy.
  3. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – wstaw do nagrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona. 
  4. Masło zmiksuj na biały krem. Dodaj cukier oraz ser – zmiksuj. Wlej sok z pomarańczy i cytryny – zmiksuj. 
  5. Babkę przekrój, wyłóż połowę kremu, przykryj drugą częścią babki a na wierzch wyłóż pozostały krem. Dowolnie udekoruj 😉

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *