Babka kokosowa z białą czekoladą

Babka kokosowa z białą czekoladą

Coś dla fanów kokosu. Na dziś wilgotna i puszysta babka z wyraźnie wyczuwalnym smakiem kokosu, oblana białą czekoladą – brzmi dobrze prawda?:) 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
150 g
olej
200 g
cukier
3 szt.
jajko
150 ml
mleko kokosowe
250 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
50 g
wiórki kokosowe
POLEWA
100 g
biała czekolada
garść
migdałów/wiórków

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 11 cm x 30 cm
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Jajka ubij z cukrem na biały krem. Wlej olej i mleko kokosowe ( zmiksuj go jeśli w puszce oddzieliła się płynna część od stałej)   – zmiksuj. 
  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszaj szpatułką. Wsyp wiórki – wymieszaj. 
  3. Ciasto przelej do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia – wstaw do nagrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona. 
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodne. Polej wystudzoną babkę, posyp wiórkami. 

 

DO TEGO PRZEPISU WYKORZYSTASZ

POLECANE PRODUKTY

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *