Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

No kto nie lubi babki cytrynowej? Wilgotna, pachnąca skórką cytrynową. 🙂 Polecam Ci ten przepis bo jest naprawdę pyszna!

potrzebujesz

ILOŚĆ SKŁADNIK
4 szt.
jajko
200 g
roztopione masło 82 %
180 g
cukier
150 g
mąka pszenna typ 450
70 g
mąka ziemniaczana
2 łyżeczki
proszek do pieczenia
2 szt
cytryna ( sok z 2 szt., otarta skórka z 1 szt.)

przygotowanie

Przepis na: keksówka 32 x 11 cm
Czas pieczenia: 40-50 min. 
Temperatura pieczenia: 180 stopni, termoobieg

  1. Całe jajka ubij z cukrem na puszysty krem. 
  2. Przesiej obie mąki, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i dodaj je w dwóch partiach do kremu jajecznego. 
  3. Wlej letnie masło, sok z cytryny oraz dodaj otartą skórkę z jednej cytryny – delikatnie wymieszaj. 
  4. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj miękkim masłem i oprósz bułką tartą. 
  5. Przygotowane ciasto przelej do keksówki, włóż do nagrzanego piekarnika. Po 40 min. sprawdź patyczkiem czy babka jest już upieczona. W razie potrzeby wydłuż czas pieczenia. 
  6. Wystudzoną babkę oprósz cukrem pudrem lub polej lukrem cytrynowym. ( przepis: lukier)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *