Babka bananowa z kajmakiem

Babka bananowa z kajmakiem

Często piekłam chlebek bananowy. Tym razem dojrzałe banany postanowiłam wykorzystać do babki. Pyszna choć wg mnie trzeba ją podkręcić np masłem orzechowym, kajmakiem lub czekoladą. W smaku choć podobna do tradycyjnego chlebka bananowego to nie jest tak wilgotna. 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
2 szt.
dojrzałe banany
3/4 szklanki
olej
200 g
cukier
3 szt.
jajko
1 saszetka
cukier waniliowy
380 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
proszek do pieczenia
SKŁADNIKI NA POLEWĘ
1 łyżka
kajmak
1 łyżka
masło orzechowe
2 łyżki
mleko
szczypta
sól
2 łyżki
orzechy ziemne

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: formę z kominem
Czas pieczenia: 45-60 minut
Temperatura pieczenia: 180 stopni 

  1. Jajka ubij z cukrem na biały krem. Wlej olej i dodaj zgniecione widelcem banany. 
  2. Dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszaj szpatułką. 
  3. Ciasto przelej do formy – wstaw do nagrzanego piekarnika. Po ok. 45 minutach sprawdź patyczkiem czy babka jest upieczona. 
  4. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodne. Polej wystudzoną babkę, posyp wiórkami.
  5. Podgrzej kajmak z mlekiem, dodaj masło orzechowe, sól i wymieszaj. Polewę wyłóż na wystudzoną babkę, posyp orzeszkami.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *