Babka bananowa

Babka bananowa

Jeśli zalegają dojrzałe banany to taki chlebek jest najlepszym sposobem na ich wykorzystanie. Najlepiej smakuje jak jest przygotowany właśnie z takich baaardzo słodkich i aromatycznych bananów! Moje dzieci go uwielbiają i nie raz nawet na śniadanie proszą o kromeczkę takiego słodkiego chlebka. 🙂 Jest pyszny, wilgotny i mięciutki więc nie ma się co dziwić! 

BABKA BANANOWA – PRZEPIS DO WYDRUKU

 

 

 

 

POTRZEBUJESZ

ILOŚĆ SKŁADNIK
200 ml
olej
200 g
cukier
4 szt.
jajko
250 g
przesiana mąka tortowa
1 łyżeczka
soda oczyszczona
100 g
posiekane orzechy ( opcjonalnie)
4 szt. ( duże)
dojrzałe banany

PRZYGOTOWANIE

Przepis na: keksówkę 30 cm x 11 cm
Czas pieczenia: 45 minut ( do suchego patyczka)
Temperatura pieczenia: 170 stopni ( termoobieg)

  1. Banany rozgnieć widelcem. Dodaj jajka, cukier i olej – połącz. 
  2. Wsyp przesianą mąkę z sodą – wymieszaj. 
  3. Dodaj orzechy – wymieszaj. 
  4. Ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika. 
 
Uwielbiam ten chlebek jeść z masłem orzechowym lub słonym karmelem! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *